Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Αποχαιρετιστήρια ομιλία απερχόμενου προέδρου (Βαγενά Μάριου)

Πάτρα, 25-6-2008

Κύριε Πρύτανη,
Κύριε κοσμήτορα της σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών επιστημών,
Κύριε πρόεδρε του Διδασκαλείου,
Κύριε πρόεδρε του Παιδαγωγικού τμήματος,
Κύριε Διευθυντή Εκπαίδευσης Αχαΐας,
Κύριοι καθηγητές,
Κυρίες και κύριοι προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί συνάδελφοι,



Η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί το τέλος μιας σημαντικής διετίας για όλους μας. Στη διάρκεια της διετίας αυτής συνεργαστήκαμε όλοι μαζί με σκοπό τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και κυρίως του ίδιου του εκπαιδευτικού.
Η εισαγωγή μας στο Διδασκαλείο συνδυάστηκε με την περίοδο αλλαγής των σχολικών βιβλίων του Δημοτικού Σχολείου. Είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε με ανθρώπους που συνέβαλαν για τη συγγραφή αυτών των βιβλίων και μπορέσαμε να συζητήσουμε τόσο για τη φιλοσοφία των βιβλίων αυτών, όσο και για τον καλύτερο τρόπο χρησιμοποίησης τους.
Για κάποιους από εμάς η διετία αυτή αποτέλεσε την πρώτη επαφή με το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το Παιδαγωγικό Τμήμα, ενώ για άλλους αποτελούσε μια επιστροφή σε αυτό. Για ορισμένους από εμάς ήταν μια νέα αρχή. Αναφέρομαι στους συναδέλφους οι οποίοι θα συνεχίσουν τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το Παιδαγωγικό Τμήμα μέσα από μεταπτυχιακά ή άλλα προγράμματα. Στους συναδέλφους αυτούς θέλω να ευχηθώ καλή συνέχεια στη νέα πόρτα που ανοίγεται στην καριέρα τους.
Από την άλλη πιστεύω πως όλοι μας γυρνάμε στην τάξη πιο πλούσιοι, πιο ανανεωμένοι και πιο ξεκούραστοι. Ακόμα και αυτοί που δυο χρόνια ταλαιπωρήθηκαν με την καθημερινή μετακίνησή τους στην Πάτρα. Ελπίζω τα εφόδια που πήρατε και η διαμονή σας στην Αχαϊκή πρωτεύουσα να σας αντάμειψε για την ταλαιπωρία αυτή. Γενικότερα θεωρώ ότι πέρα από τις γνώσεις που αποκτήσαμε στο Διδασκαλείο, είναι πολύ σημαντική η ευκαιρία που μας δόθηκε να γνωρίσουμε νέους συναδέλφους ή ακόμα και να δημιουργήσουμε καινούριες φιλίες. Πολλοί από εμάς θα συναντηθούμε στα σχολεία ή σε άλλες εκδηλώσεις του κλάδου. Με άλλους θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε ακόμα κι αν δουλεύουμε σε διαφορετικές πόλεις. Όλα αυτά πιστεύω ότι συνυπολογίζονται στα κέρδη μας από τη διετία αυτή.
Από την πλευρά μας ως Δ.Σ. του συλλόγου εκπαιδευτικών του Διδασκαλείου Πάτρας προσπαθήσαμε σε κάθε περίπτωση να συμβάλουμε στη βελτίωση τόσο της φοίτησής μας, όσο και του αποτελέσματος της φοίτησης μας αυτής. Στην προσπάθειά μας αυτή εντάσσεται η συνεχής συνεργασία με τους φορείς του Πανεπιστημίου και του Διδασκαλείου ειδικότερα. Πιστεύω ότι η συνεργασία μας απέδωσε καρπούς εφόσον στηριζόταν πάντα στο διάλογο και είχε ως στόχο μόνο τη βελτίωση του έργου μας. Μέσα από τις εκπαιδευτικές επισκέψεις που διοργανώσαμε, είτε αυτές ήταν στο Περιβαλλοντικό κέντρο Κλειτορίας και το Καρπενήσι, είτε αυτές ήταν στα σχολεία του Εδιμβούργου πιστεύω ότι καταφέραμε να συνδυάσουμε τη γνώση με κάποιες όμορφες στιγμές που θα μείνουν ως όμορφες αναμνήσεις από τη φάση αυτή της ζωής μας.
Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά όλα τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου μας με τους οποίους δουλέψαμε για όλους αυτούς τους στόχους, καθώς και όλους τους συναδέλφους που στάθηκαν δίπλα μας και βοήθησαν σε κάθε μας προσπάθεια. Σας ευχαριστώ όλους για την τιμή που μου κάνατε να σας εκπροσωπήσω μέσα από τη θέση του προέδρου του συλλόγου μας και για τη βοήθεια σας όποτε χρειάστηκε. Ιδιαιτέρα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον τέως πρόεδρο κ. Μαρίνο Σκολαρίκο για την άριστη συνεργασία που είχαμε, τόσο όταν ήταν ο ίδιος πρόεδρος, όσο και κατά τη διάρκεια της δικής μου θητείας.
Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ και να ευχαριστήσω όλο το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό του Διδασκαλείου Πάτρας. Γνωρίζαμε από πριν ότι τόσο το Π.Τ.Δ.Ε., όσο και το Διδασκαλείο της Πάτρας είναι από τα κορυφαία στην Ελλάδα και το διαπιστώσαμε και αυτά τα δυο χρόνια. Ειδικότερα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο του Διδασκαλείου Πάτρας κ. Πόρποδα και τον πρόεδρο του Παιδ/κου Τμήματος κ. Κρίβα. Και οι δύο στάθηκαν πάντα κοντά μας σε κάθε θέμα που προέκυπτε με διάθεση πάντα να βοηθήσουν στη βελτίωση της φοίτησής μας και στην επίλυση των προβλημάτων που συναντήσαμε.
Θα ήθελα να κλείσω με μια ευχή. Η πόρτα αυτή συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και Πανεπιστημίου να παραμείνει ανοιχτή για πολλά χρόνια και να προσφέρει μια συνεχή και ουσιαστική επιμόρφωση στους συναδέλφους. Άλλωστε εμείς ως δάσκαλοι αλλά και η διοίκηση του Υπουργείου Παιδείας γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι ουσιαστική επιμόρφωση. Μια επιμόρφωση που θα στοχεύει στην αναβάθμιση του Έλληνα δασκάλου ως εκπαιδευτικό και ως άνθρωπο.
Εύχομαι σε όλους τους συναδέλφους καλή σταδιοδρομία και άμεση επίτευξη όλων των στόχων τους. Και πάνω από όλα υγεία σε εσάς και τις οικογένειές σας.

Ευχαριστώ πολύ