Κυριακή, 6 Ιουλίου 2008

Αποχαιρετιστήρια ομιλία απερχόμενου προέδρου (Κ. Μεσάζου)

Πάτρα, 25-6-2008
Κύριε Πρύτανη,
Κύριε πρόεδρε του Διδασκαλείου,
Κύριε αναπληρωτή πρόεδρε του Παιδαγωγικού τμήματος,
Κύριε Περιφερειακέ Διευθυντή,
Κύριε Διευθυντή Εκπαίδευσης Αχαΐας,
Κύριε Προϊστάμενε του 1ου γραφείου Π.Ε.,
Κύριοι καθηγητές,
Κυρίες και κύριοι προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η σειρά εισαγωγής του έτους 2006,περατώνει σήμερα το διετή κύκλο μετεκπαίδευσης στο διδασκαλείο Πατρών. Η ημέρα, έχει και μια άλλη ιστορική σημασία για το ΠΤΔΕ. Είναι η πρώτη φορά που μαζί με τους συναδέλφους της Γενικής Αγωγής, αποφοιτούν δεκαεπτά συνάδελφοι του νεοϊδρυθέντος τμήματος Ειδικής Αγωγής.
Είναι αναμφισβήτητα μια νέα κατάκτηση του κλάδου μας, αλλά ταυτόχρονα επιτυχία του ΠΤΔΕ Πατρών και του Διδασκαλείου «Ευάγγελος Παπανούτσος»,που οργάνωσε και λειτούργησε τον τομέα.
Κύριε πρόεδρε του Διδασκαλείου, είχαμε την τύχη και την τιμή να βρεθούμε στο χώρο του Διδασκαλείου και του Παιδαγωγικού τμήματος Πατρών, ενός τμήματος, που κατά την εικοσαετή και πλέον παρουσία του, θεωρείται ένα από τα κορυφαία τριτοβάθμια πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας μας, στον τομέα της γνώσης και της έρευνας. Εσείς, οι εκλεκτοί συνάδελφοί σας καθηγητές, αλλά και οι αξιόλογοι επιστημονικοί συνεργάτες που επιλέξατε, συνέβαλαν ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί στην ανανέωση, τον εμπλουτισμό, την εξειδίκευση των γνώσεων και των δεξιοτήτων μας, σε μια εποχή που όλες οι επιστήμες παρουσιάζουν καινούρια δεδομένα ,με ταχείς ρυθμούς. Γι΄ αυτό και σας ευχαριστούμε.
Πιστεύω ότι κι εμείς ως Δ.Σ. σταθήκαμε, στο μέτρο του δυνατού, κοντά στους συναδέλφους. Συμμετείχαμε στα συμβούλια, επιλύσαμε προβλήματα, είχαμε θέσεις και απόψεις, υποβάλλαμε προτάσεις παιδαγωγικές και όχι συντεχνιακές, προσπαθώντας να συνεισφέρουμε στην εύρρυθμη λειτουργία των τμημάτων, πράγμα που το καταφέραμε μαζί σας.
Αγαπητοί συνάδελφοί μου συμφοιτητές. Σήμερα το όνειρο καλύπτει την απόσταση .Σήμερα πρέπει να αισθάνεστε υπερήφανοι και δικαιωμένοι. Το δίπλωμά σας είναι αποτέλεσμα χρόνου, κόπου και χρήματος. Είστε δικαιωμένοι για τις αμέτρητες ώρες που στερήσατε απ’ τους οικείους σας, για τα ατέλειωτα χιλιόμετρα που διανύσατε και για τα πολλά ευρώ που ξοδέψατε στα δυο χρόνια μετεκπαιδευόμενοι.
Είμαι πεπεισμένος ότι οι άξιοι και οι ικανοί επιστήμονες, όπου και να τους τάξει η υπηρεσία, θα επιτελέσουν το καθήκον τους, προσφέροντας για το καλό της Παιδείας και του τόπου μας. Το χρωστάμε άλλωστε στις επόμενες γενιές ,γιατί σ’ αυτές βρίσκονται τα παιδιά του ελληνικού λαού και τα παιδιά μας.
Θα μείνουν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη όλων μας, οι συζητήσεις και η ανταλλαγή απόψεων κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, οι παρουσιάσεις και οι εργασίες που κάναμε, οι δυο επιτυχείς εκπαιδευτικές επισκέψεις που οργανώσαμε στο εξωτερικό. Επίσης, η σειρά μας πρωτοπόρησε, προχωρώντας ακόμα πιο πέρα. Δημιουργήθηκε το blog μετεκπαιδευομένων δασκάλων του Διδασκαλείου Πατρών, την περυσινή χρονιά, από το συνάδελφο Γιώργο Μπεκιάρη και τώρα, πρόσφατα, ο σύλλογος αποφοίτων Διδασκαλείου, από τον συνάδελφο Παναγιώτη Μπέσκο. Είμαι σίγουρος ότι θα βρεθούν συνεχιστές και συνοδοιπόροι. Θεωρώ ότι όλοι γίναμε παιδαγωγικά πλουσιότεροι και η εσωτερική μας αναβάθμιση επιτεύχθηκε.
Όσοι από εσάς έχουν θέσει υψηλότερους στόχους τους εύχομαι ολόψυχα να φτάσουν στη Ιθάκη τους, γνωρίζοντας ότι ο δρόμος έχει μεγαλύτερη αξία απ’ αυτή και έχοντας οδηγό την αρχαία ρήση «ουκ εν τω πολλω το ευ, αλλά εν τω ευ το πολύ».
Κύριε πρόεδρε, κύριοι αντιπρόεδροι, κύριοι καθηγητές, εύχομαι εκ μέρους όλων των συναδέλφων να είστε πάντα δυνατοί και να συνεχίσετε να ποτίζετε το δέντρο του Διδασκαλείου με την ίδια αφοσίωση για πολλά χρόνια.
Αγαπητοί μου συνάδελφοι. Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά και την ψυχή μου. Είναι τιμή για μένα να βρίσκομαι σ’ αυτό το βήμα για δεύτερη φορά με τη δική σας επιλογή. Εύχομαι σε σας και στις οικογένειές σας υγεία, καλή σταδιοδρομία και καλή τύχη. Να είστε πάντα καλά.